Στον τόπο του χαμένου ανθρωπισμού

Γράφει ο Σάκης Πανουσιάδης

Είκοσι χλμ Β.Δ από το Σουφλί, μέσα σ' ένα δασωμένο περιβάλλον , βρίσκεται το πομακοχώρι ''Σιδηρώ'', ή Ντιμίριαν κατά την ντοπιολαλιά των χωρικών.
400 περίπου κάτοικοι ζουν στο χωριό από γεωργικές εργασίες και άγνωστος αριθμός ...νεκρών μεταναστών που αποσυντίθενται κάτω απ' τα χώματα των τριών νεκροταφείων που έγιναν στο χωριό για να χωρέσουν τα περισσεύματα των μεταναστευτικών ''ροών''.
Ένας από τους δύο τάφους με ταφόπλακα. Και οι δύο χρονολογούνται από την αρχή της λειτουργίας του νεκροταφείου, τη δεκαετία του 1990.
Άγνωστος αριθμός που μόνο τρεις τέσσερις πέτρες πάνω από τα αναχώματα των τάφων δείχνουν το σημείο όπου είναι θαμμένοι άνθρωποι κι ελπίδες. Τάφοι που κανένα δάκρυ των αγαπημένων τους δεν θα δροσίσει , μια και δεν υπάρχουν ούτε ταφόπλακες ούτε ονόματα , ούτε χαραγμένα όρια μεταξύ τους.
Ακόμη και η κατεύθυνση των τάφων έπαψε να δείχνει προς την Μέκκα όπως αρχικά είχε υποδείξει ο ιμάμης της περιοχής. Βιαστικά σκάβονταν οι λάκκοι , πολλοί οι νεκροί , ποιος να ασχοληθεί με συνταγμένες του ορίζοντα , Να ' ταν τουλάχιστον Χριστιανοί θα άξιζε τον κόπο.

Το μόνο που μπορεί κάνεις να διακρίνει είναι οι τάφοι των παϊδιών. Δίπλα στις μανάδες τους ξεχωρίζουν απ' το μήκος της χωμάτινης '' τούμπας'' που τα σκεπάζει.

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, Παύλος Παυλίδης, σε μία δήλωση που έκανε παλιότερα ανέφερε : «Από το 2000 έως και το 2016, συνολικά 350 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από την ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου. Από το 2000 μέχρι σήμερα, στον ποταμό Έβρο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι»

Και αυτό χάρις του τείχους που τον προετοίμασε και τον συμφώνησε με τους Τούρκους ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής ,που κατασκεύασε η κυβέρνηση Σαμαρά
που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της χρησιμότητάς του,και που το μιμήθηκαν οι Ούγγροι και καθυστερημένα ο ..Τραμπ.



Και προκειμένου να "αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως δήλωνε ο νυν πρωθυπουργός και τέως αριστερός κ. Τσίπρας, οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να ανοίξουν λάκκους για να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους νέους νεκρούς που θα διανύσουν χιλιάδες χλμ για να καταλήξουν στους υγρούς τάφους της φιλόξενης πατρίδας μας που φαίνονται στις φωτογραφίες.

Σχόλια