117 νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης


Chris Grodotzki/Sea Watch Via AP

Τρεις μόνο άνθρωποι σώθηκαν έπειτα από ναυάγιο στα λιβυκά χωρικά ύδατα το πρωί της Παρασκευής, η πρώτη μεγάλη τραγωδία στη Μεσόγειο τη νέα χρονιά. Όπως έγινε γνωστό, 120 άνθρωποι επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Τρίπολης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το «πρώτο μακελειό της χρονιάς».


Η βάρκα είχε ξεκινήσει από από το λιμάνι Γκαραμπούλι, την Πέμπτη το βράδυ και μέτα 10-11 ώρες εν πλω άρχισε να ξεφουσκώνει και βυθίστηκε 45 χλμ. μακριά από την Τρίπολη. Σύμφωνα με τους τρεις επιζώντες, μεταξύ των επιβαινόντων ήταν 10 γυναίκες, η μία έγκυος, και δύο παιδιά, το ένα βρέφος περίπου 10 μηνών.

Οι τρεις επιζώντες, οι δύο από το Σουδάν και ο ένας από την Γκάμπια, που μεταφέρθηκαν με σοβαρή υποθερμία στη Λαμπεντούζα, μίλησαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και είπαν ότι έμειναν στο παγωμένο νερό περισσότερες από τρεις ώρες πριν τους εντοπίσει αεροσκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και διασωθούν.

Ωστόσο, έπειτα από τόσες ώρες στο νερό και με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες οι ναυαγοί δεν άντεξαν.
Αρχικά υπήρχε μια σύγχυση για τον αριθμό των μεταναστών που επέβαιναν στη φουσκωτή βάρκα, καθώς το αεροπλάνο του πολεμικού ναυτικού τους είχε υπολογίσει σε περίπου 50, ενώ όταν διασώθηκαν τα τρία άτομα υπήρχαν αναφορές για μόλις 25 άτομα, ωστόσο όταν οι διασωθέντες μίλησαν στον ΔΟΜ είπαν ότι μέσα στο σκάφος υπήρχαν 120 άνθρωποι.
Από το κέντρο συντονισμού στην Τρίπολη της Λιβύης ανακοινώθηκε ότι όταν έγινε γνωστό το ναυάγιο, ζητήθηκε από εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας να πάει στο σημείο του ναυαγίου και να αναζητήσει επιζώντες, ενώ εκεί ήδη βρισκόταν πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Οι έρευνες για τους 117 αγνοούμενους διήρκεσαν όλη τη νύχτα χωρίς αποτέλεσμα, ενώ έχει χαθεί και η φουσκωτή βάρκα.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, πλέον στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν πολλά πλοία των οργανώσεων και εκτιμάται ότι αυτό το ναυάγιο είναι ένα από τα πολλά που έχουν σημειωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2019. Όπως λένε, διαρκώς ξεβράζονται πτώματα στις ακτές της Λιβύης και μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 25.
Το νέο ναυάγιο έδωσε την αφορμή στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, να ξεσπαθώσει ξανά και να επιτεθεί στις ΜΚΟ.
Όπως είπε, «όσο μένουν ανοιχτά τα ευρωπαϊκά λιμάνια, και όσο κάποιοι άνθρωποι βοηθούν τους διακινητές, δυστυχώς οι δουλέμποροι θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και θα σκοτώνουν ανθρώπους».
Απάντηση στον Σαλβίνι έδωσε η γερμανική ΜΚΟ SeaWatch, η οποία τόνισε ότι «άνθρωποι κινδυνεύουν με πνιγμό στη Μεσόγειο επειδή η Μεσόγειος έχει αδειάσει από πλοία διάσωσης, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη τη Μεσόγειο μόνοι μας».
Πηγή: efsyn.gr

Σχόλια